top of page

​

Eu sunt Irina. Eu scriu aceste rânduri.

 

Urmează o poveste lungă, pentru că odată ce mă apuc de ea nu È™tiu să o trunchiez. Poate voi reveni la ea să mai adaug lucruri, să o completez; vă invit È™i pe voi să o citiÈ›i treptat, când aveÈ›i timp È™i chef, È™i vă rog să-mi scuzaÈ›i pe alocuri nostalgia sau poate sentimentalismul. Pun atât de mult suflet în toată povestea încât mi-e imposibil să mă detaÈ™ez.

„Ferma Caprele Irinucăi” s-a născut în primul rând din drag pentru natură È™i pentru animale, pentru dealurile verzi, pentru apropierea de tot ce e tradiÈ›ional, s-a născut din dorul meu de copilărie È™i de obiceiurile cu care am crescut.

 

La È›ară la bunicii mei, în Vrancea, departe tare de modernitatea zilelor de azi, de viteza lor nebună È™i de traficul aglomerat, am învățat că pământul e un dar de preÈ› È™i că trebuie îngrijit È™i respectat. Animalele la fel - solicită multă muncă, dar te răsplătesc pe măsură. Nu era uÈ™or de mers la fân sau la odaie (aÈ™a se cheamă acolo moÈ™ia, locul unde oamenii cultivă diverse), dar plecam la IaÈ™i mereu cu sacoÈ™e pline de bunătăți. 

Apoi părinÈ›ii m-au luat la oraÈ™, dar ani întregi de È™coală nu mi-au È™ters cu nimic ataÈ™amentul de locurile È™i obiceiurile din copilărie. MulÈ›i ani am petrecut toate vacanÈ›ele acolo, verile nu erau tocmai uÈ™oare, dar era foarte important pentru mine „să o ajut pe mamaia la treabă”. Dar erau timpuri frumoaseee!!! Erau cu aer curat, cu cazemate prin pădure, cu alergături cu bicileta, prins peÈ™te în pârâu, săniuÈ™ nu mai zic, È™i câte È™i mai câte. Sincer, vorba lui Creangă, „îmi tresară È™i acum inima de bucurie”.

 

Cum ziceam, au urmat ani de È™coală. Apoi de facultate. Am făcut FEAA, specializarea Contabilitate. Nu se făcea destulă mate după părerea mea, mie îmi plăcea foarte mult, aÈ™a că am dat È™i la Informatică. Le-am terminat pe amandouă, la un an diferență. Aaaani si ani printre blocuri, cu coatele pe bănci (în IaÈ™i dar È™i un semestru în Germania, cu o bursă Erasmus) È™i cu speranÈ›a unei cariere „de succes”. O vară am fost in Minnesota È™i una în Alaska, cu Work & Travel. M-am îndepărtat mult de vacanÈ›ele de la Soveja, am crezut că au fost în trecut È™i acolo vor rămâne. 

 

                              Pentru a fi mai aproape de viitorul (actual) soÈ›, am plecat din IaÈ™i È™i am                     lucrat un an în Bruxelles È™i vreo doi în Amsterdam. CorporaÈ›ii, taioare, tocuri,        pauze de cafea, teambuilding, targeturi, Excel È™i Powerpoint, analiză financiară, late working hours È™i sushi dinner in the office. Îmi era bine, dar îmi era dor. Foarte dor de casă, de acasă, de părinÈ›i, de mamaia de la Soveja, de teiul de la poartă, de È›ară, de tot tot tot.

 

Eu aveam în cap ideea asta cu ferma de capre de mai mult timp. Nu-mi aduc aminte cum mi-a venit, îmi imaginam că mi-ar plăcea, dar oricum credeam că e pentru.. viitor. Pentru pensie. Cum zice toată lumea: când ies la pensie o sa am timp de aia, de ailaltă.

După un an de Amsterdam (frumos oraÈ™, frumoasă È›ară Olanda, ne-a fost bine acolo, am fost primiÈ›i È™i trataÈ›i bine) tatăl meu a reuÈ™it să cumpere un teren lângă IaÈ™i. Căuta asta de mulÈ›i ani, pentru a investi în ceva niÈ™te bani economisiÈ›i. A fost un proces foarte lung È™i dificil. Terenurile peste tot sunt fărâmiÈ›ate, proprietarii ba unul decedat, ba plecat din È›ară, ba moÈ™tenitorul al 6-lea nu e de-acord să vândă. Ba nu e drum de acces, ba curent electric. În fine. După lupte grele, a cumpărat terenul. La scurt timp soÈ›ul meu È™i-a schimbat job-ul pe unul care îi permite să lucreze de acasă È™i eu mi-am dat demisia.

 

În ultimele luni de stat in Olanda am vizitat multe ferme, în principal de capre; nu a fost un moment Evrika, dar s-au legat planurile. Le-am zis managerilor că mă întorc în România să îmi fac fermă de capre. Unii au zâmbit, au luat-o ca pe o glumă. AlÈ›ii mi-au spus să mă duc „să îmi fac de cap” dar să mă întorc, că au nevoie de mine. Unii colegi m-au privit cu neîncredere, alÈ›ii cu ironie, alÈ›ii cu invidie.

 

Și în vreo 3 luni de zile m-am întors acasă. Abia aici a început  aventura: terenul

era nelucrat de vreo 15 ani de zile, cândva au fost acolo vii.

O vară intreagă am avut oameni la lucru să scoată cioate, să  

niveleze, să taie boscheții, să facă drumuri și căi de acces.

Tatăl meu este cel împreună cu care lucrez la acest proiect.

El este în spatele lucrului cu muncitorii, planurilor de

construcții și a tuturor elementelor de infrastructură. Este cel

mai de nădejde È™i mai sincer aliat al meu în toată povestea asta.

E cea mai frumoasă colaborare pe care am avut-o în viaÈ›a mea È™i omul de la care învăț cele mai multe lucruri.

 

Am alergat câteva luni după actele pentru un proiect european, am cheltuit o groază de timp, energie È™i bani, dar nu a fost să fie. FinanÈ›area se dădea pentru capre de carne, ne-am străduit să facem proiectul să iasă pentru lapte, dar am primit răspunsul abia un an È™i ceva mai târziu. Eu n-am venit acasă să stau să aÈ™tept - am început treaba. Am făcut totul cu fonduri proprii, economiile părinÈ›ilor mei, ale noastre din Olanda. Anul următor ne-am căsătorit È™i din banii de la nuntă ne-am luat plug È™i semănătoare. Voi È›ine minte toată viaÈ›a asta - sunt mândră mai ales de semănătoare, mi se pare că are o anumită încărcătură simbolică, pentru început de drum. Greu. Și frumos. Alături de un om extraordinar - soÈ›ul meu.

 

Pe 24.09.2012 am cumpărat primele 10 capre È™i 5 ieduÈ›e. În afara zilei când am primit inelul de logodnă, eu n-am mai fost aÈ™a fericită în viaÈ›a mea! Parcă câÈ™tigasem la loto. Am fost la muls a doua zi dmineață, zburam spre casă cu sticlele de lapte. Pe care le-am împărÈ›it prin vecini, cum am făcut cam tot restul toamnei. Iarna căpriÈ›ele înÈ›arcă.

 

Anul următor (adică 2013) am cumpărat mai multe capre, am ajuns la un efectiv de 35, iar la   sfârÈ™itul verii de 64. AchiziÈ›ia animalelor a fost un proces foarte dificil - am făcut multe drumuri multe pe la diverse stâni, am întâlnit mulÈ›i oameni neserioÈ™i È™i animale chinuite. 64 de capre avem acum, cu lapte. Și vreo 15                                        ieduÈ›e. Am construit o hală din panouri sandwitch, pe structură de fier È™i                                 cu centuri din beton. În capătul ei se află o anexă cu birouri È™i camera de                           preparat lactate. Ne-am construit stand de muls si am cumpărat aparat.                                Astă iarnă ne-am „luptat” cu caprele să înveÈ›e să urce pe stand È™i am reuÈ™it.                           Am arat astă toamnă toată pășunea pe care o aveam È™i am reînsămânÈ›at-o                           în primăvară, pentru că nu era de calitate. Am semănat borceag, sfeclă furajeră È™i lucernă, mai avem de pus porumb È™i sorg. Nu avem chiar toate utilajele necesare, dar ne străduim să lucrăm absolut tot terenul È™i să-i valorifică la maxim potenÈ›ialul. Primăvăra trecută am pus un hectar de livadă cu tot felul de pomi fructiferi.

Pentru diversitate È™i consum propriu, rareori pentru vânzare, mai avem în fermă găini pentru ouă, două raÈ›e, trei gâste, iepuri, porci, de curând viÈ›ei. Pentru companie, câini È™i pisici, bineînÈ›eles. Și cea mai nouă „achiziÈ›ie” - o broască È›estoasă mică-mică. Gospodăria s-a conturat frumos de tot È™i îmi este dragă ca ochii din cap.

 

Mai avem mult de lucru. Și în fiecare zi mai apare câte ceva, prevăzut sau neprevăzut. Lucrul cu oamenii nu e întotdeauna uÈ™or, am avut È™i momente dificile, dar am trecut peste ele È™i suntem mai căliÈ›i. Dar ne place mult de tot ce facem. DimineÈ›ile încep devreme È™i duminicile nu sunt mereu duminici, dar a frumoasă de tot activitatea noastră, ne umple inima de energie È™i entuziasm.

 

Cam asta a fost povestea. De acum înainte ce-o mai fi om mai vedea. Noi privim cu încredea înainte. Le mulÈ›umim din suflet toturor celor care ne încurajează, ne susÈ›in È™i ne cumpără produsele. Să fim sănătoÈ™i, că planuri È™i inimă avem pentru mai multe vieÈ›i!

Și voi să fiți sănătoși. Că-i mai important ca tot.

Despre noi
bottom of page